Gyakori Kérdések

gyakori kérdések

 

Az áfonyáról

Milyen betegségek tünetei enyhítetők, illetve mely betegségek gyógyítatók a friss, organikus áfonya fogyasztásával?

Már az elején le kell szögeznünk, hogy őstermelő családi gazdaság vagyunk, nem rendelkezünk olyan képesítéssel, vagy végzettséggel, amely felhatalmazást adhatna arra, hogy ezzel a kérdéssel kapcsolatban felelős választ adhassunk. Azonban, köztudomású idehaza és külföldön is, hogy általában a bogyós gyümölcsök, különösen az áfonya számos betegség gyógyításában, illetve az egészség fenntartásában fontos szerepet játszik. Azokban az országokban, ahol a hazainál jóval nagyobb hagyományokkal rendelkezik az áfonya fogyasztása, az ott kialakult szakirodalom és egészségügyi szaklapok rendszeresen utalnak az áfonya jótékony hatásaira a különböző szem betegségek, diabétesz, szív-és érrendszeri zavarok, keringési-és potencia zavarok, prosztata problémák, de a hajhullás, nőgyógyászati panaszok vonatkozásában, daganatos elváltozásokra is. Szinte mindegyik írás kiemelten foglalkozik a daganatos megbetegedések kialakulásáért és az öregedésért felelős szabadgyökök elleni harcban elsődleges szerepet játszó antioxidánsokkal, melyek nagy dózisban vannak jelen az áfonyában. Amint említettük, nincs szakirányú végzettségünk az orvoslásban, ám sok visszajelzést kapunk vásárlóinktól, akik rendszeresen megerősítik az áfonyáról ismert jótékony tulajdonságokat, beszámolnak gyógyulásról, jelentős egészségügyi javulásról. További jótékony hatásairól bővebben az alábbi szaklapban olvashat: https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries#section6

Mikor kapható friss áfonya?

Az Áfonya Kert kertészeteiben júniustól szeptember elejéig tart a gyümölcs szezon, az időjárás azonban ezt az idő-intervallumot némileg szűkítheti, illetve nyújthatja is. Kínálunk frissen szedett gyümölcsöt helyben, a kertészeteinkben, illetve házhoz is szállítjuk Önnek az ország bármely pontjára, ami megközelíthető kiszállító autóink számára. Amennyiben a legfrissebb áfonyához szeretne hozzájutni, jó alkalmakat kínálunk erre a június közepétől augusztus végéig tartó szedd magad akcióink keretein belül, melyre az alábbi linkre kattintva jelentkezhet:

https://www.afonyakert.hu/hu/szedd-magad

Hogyan lehet áfonyát vásárolni?

Mint feldolgozott termékeinket-áfonya lekvár, szörp, tea, bor, pálinka-, a friss áfonyát is kertészeteinkben lehet személyesen megvásárolni, bármilyen mennyiségben. Emellett a kertészet országosan házhoz is szállítja a rendelt mennyiséget. Utóbbi esetben a legkisebb kiszállítási mennyiség 5 kg. Kiszolgálunk magánszemélyeket, vendéglátó egységeket és kisebb viszont eladókat is.

Milyen minőségű az Áfonya Kert áfonyája?

Nem tudunk jobb minőségről, mivel kertészetünk kizárólag vegyszermentes termesztés technológiát alkalmaz, teljesen organikus körülmények közt, Európában egyedülálló módon. Áfonya fajtáink nagy szeműek, kitűnő zamatúak, vásárlóink elismeréssel szólnak róla. Ha a fogyasztót a vásárláskor az motiválja, hogy egészséges, nem erőltetett, vegyszeres eljárásokkal előállított gyümölcshöz jusson, akkor jó szívvel ajánljuk gyümölcseinket és feldolgozott termékeinket, amelyekbe szintén nem kerülnek ízfokozó, tartósító, színező, vagy egyéb természetellenes anyagok. Mintegy negyven éve kísérjük figyelemmel az újabb áfonya fajták piacra kerülését és egyidejűleg mindegyiket módszeresen teszteljük. A szűrőn kizárólag a hazai körülményeket kedvelő, bőtermő, élettanilag jótékony szubsztanciákban bővelkedő fajták mennek át, ezek találhatók kínálatunkban. Az Ön véleményére is kíváncsiak vagyunk, megoszthatja velünk és az olvasóinkkal honlapunkon.

Mely állítás igaz? Édes, vagy savanyú az áfonya?

Az áfonya jellemzően nem édes, inkább édeskésen savanykás. A nemesített változatok, ha elég sok napot kapnak, sok cukrot képesek felhalmozni és akkor az édes íz dominálhat, amivel a gyümölcs kissé veszít az eredeti áfonya ízvilágból, bár ezt sokan nem bánják. A cukortartalom fajtánként is változik, de a jó áfonya sohasem kerernyés. A cukortartalom mindig az érési folyamat legvégén idul növekedésnek, így, ha ebben az időben sok az eső és kevés a napsütés, az íz mérlege az édeskéstől a savanykás irányába billen. Ezt nem tudjuk befolyásolni, még a jellemzően édesebb fajtáknál is előfordul, hogy borúsabb időszakra esik az érés utolsó fázisa, s a megszokott édes íz elmarad. Jó hír, hogy az igazi érték, amiért az áfonyát fogyasztjuk, vagyis az antioxidáns tartalom már jóval korábban kialakul a gyümölcsben. 

Milyen növény az áfonya?

Sokan összetévesztik az áfonya különböző rendszertani csoportokba tartozó egyedeit. Idehaza általános, hogy az Erdélyben, a Felvidéken és a Köszegi hegységben honos egyedeket ( vaccinium myrtillus) keverik az Észak Amerikában honos, többnyire nemesített kultúrákkal ( vaccinium corymbosum). Előbbiek alacsony növésű bokrokon, néhány apró szemű, savanykás termést hoznak, míg utóbbiak magasra, akár négyméteresre is nőhetnek, fürtökben érő, nagy szemű, nagy mennyiségű édes, ízletes gyümölcsöt produkálnak. Csakúgy, mint a szőlő nemesítése során, a nemesítők itt is törekedtek arra, hogy a lehető legtöbb jó tulajdonság megtartása, halmozása révén egy bel tartalmat és élvezeti értéket illetően sokkal értékesebb áfonya gyümölcsöt alkossanak. Ebben a csoportban mára már több mint száz alfaj létezik melyekből mi eddig tizenegyet választottunk ki huszonöt év tapasztalata alapján. A kiválasztáskor figyelembe vettük a hazai talaj, klíma, flóra –és egyéb viszonyokat, a nagy terméshozamot, az egyszerűbb termesztési eljárást, a jobb tárolhatóságot és természetesen, az értékesebb bel tartalmat. A növények magassága kifejlett korban fajtánkét változó, 140-220 cm. A teljes kifejlettséget ideális körülmények közt a 2-3 cm-es apró plánta állapottól 7-9 év alatt érik el. Termést már képesek 25-30 cm-es magasságnál megmutatni, ami hozzávetőlegesen 1-2 éves kort jelent. A hozam is fajta függő, 2-3kg-tól egészen 7-8 kg-ig. A gyümölcs bogyó átmérője is változó, 8-tól akár 30 mm. A mi fajtáink nem örökzöldek, szeptember végétől narancstól a rubin vörösig terjedő színskálában pompáznak. A virágzás március végén indul és akár április végéig eltart. A termés érése szintén fajtánként változó, május végétől egészen szeptember elejéig tarthat.

Lehet-e Magyarországon sikeresen áfonyát nevelni, vagy termeszteni?

Határozott igen a válasz. Azonban, nem mindegy, milyen alanyt választunk, miként ültetjük el, illetve milyen eljárások szükségesek az áfonya bokor sikeres neveléshez. Tény, hogy a kertészeti lerakatok nem rendelkeznek kellő szakmai háttérrel, sem megfelelő minőségű szaporító anyaggal. Az áfonya ültetését illetően, csak az interneten található, számos téves információt tartalmazó leírásokat utánozzák, néhány kertész az Áfonya Kert honlapján fellelhető információkat másolja, esetenként a szolgáltatásokat is kopírozzák. Ezt megerősítik azok a vásárlóink, akik a kezdeti kudarc után a termelőtől, vagyis tőlünk vásárolják az áfonya szaporító anyagot. Javasoljuk, ha almát ültet, forduljon alma termelőhöz, ha cseresznyét, akkor olyan gazdától szerezze be a csemetét, aki cseresznye szaporításával és termesztésével foglalkozik! Hasonlóképp járjon el az áfonya tő, vagy áfonya bokor beszerzésével kapcsolatban is! Nálunk a NÉBIH által ellenőrzött vírusmentes alanyokat kap, mellé pedig részletes szakmai tanácsadást is.

Milyen áfonya bokor fajtát vásároljak?

Érdemes végigolvasni honlapunkon a különböző fajtákhoz tartozó leírást. Alapvetően az áfonya bokor fajtákat kifejlett kori méretük szerint három csoportba oszthatjuk: alacsony, közepes-illetve magas növésű bokrok. Az alacsony növésűeket oda javasoljuk, ahol nem áll rendelkezésre szabad föld és a gazdája erkélyen, teraszon szeretné nevelni konténerben, vagy dézsában. A közepes-és magas növésűek már inkább szabad földben érzik jól magukat és méretükkel arányos a terméshozamuk is. Míg az alacsony növésű áfonya körülbelül 1-2 kg termést hoznak kifejlett korukra, ez a közepes és magas növésűeknél 5-8 kg is lehet. Nálunk 14 fajta vásárolható, negyven év tapasztalata alapján ezeket találtuk a legerősebbnek, ami a hazai környezetbe való beilleszkedési képességüket illeti. Törekedtünk a kiválasztásnál a minél magasabb terméshozamra és a zamatos, édesebb íz világra is. Ezek a fajták genetikailag önporzók, de erősen ajánlott legalább két különböző fajtát egymás mellé ültetni a keresztbe porzás jótékony hatásai miatt: az áfonya bokor életkora kinyúlik, kevésbé lesz hajlamos megbetegedésekre, nagyobb és több gyümölcsöt terem. Bármilyen variációban eredményes a keresztbe porzás, illetve minél változatosabb, annál jobb eredményt kapunk. Szaporítóanyagaink előállítása a NÉBIH ellenőrzése alatt áll, vírusmentes, fejlett, valódi áfonya növényeket kínálunk. Vásárláskor, természetesen, segítünk a kiválasztásban is, ha bővebb információt kapunk az ültetésre kiválasztott területről.

Mennyi áfonyát terem egy áfonya bokor?

Az áfonya bokrok méretével arányos a terméshozamuk is. Míg az alacsony növésű áfonya fajták körülbelül 1-2 kg termést hoznak kifejlett korukra, ez a közepes és magas növésűeknél 5-8 kg is lehet. A hozamuk idővel nő, teljes hozamukat 8-9 éves korukra érik el a növények és azt tartják is életük végéig, amennyiben megfelelően vannak gondozva.

Mekkora áfonya bokrot, vagy milyen kiszerelésű áfonya bokrot vásároljak?

Attól függ, mekkora hely áll rendelkezésre, illetve milyen hamar szeretne szüretelni, valamint mekkora a költség kerete. A kiszereléseink időközönként változnak, de honlapunk mindig frissül e tekintetben. Jelenleg 1l-es konténeres (műanyag cserepes), 2-3-4-és 5-éves, illetve földlabdásból 6-és 12 éves kiszereléseink vannak. A kétéves növények már termőképesek, de csak pár szemet teremnek a kiültetés utáni termő szezonban. A háromévesek, erősebb gyökérrel, valamivel több terméssel stb. A földlabdások a legfejlettebbek, nagyon erősek. Ezeken ősszel, illetve tavasszal is már sok a termőrügy, így jelentősebb termés is várható tőlük, nem kell éveket várni erre a mennyiségre. Ez utóbbiaknak kicsit nagyobb gödör szükséges a fejlettebb gyökérzet miatt. Csak nálunk kaphatók ilyen fejlett földlabdás áfonya bokrok az országban.

Hány áfonya bokrot vásároljak?

Furcsának tűnhet, de sokszor teszik fel látogatóink ezt a kérdést. Ha tudjuk, mekkora területre kíván ültetni, tudjuk, hogy hány áfonya tő fog elférni ott. Nagyobb területen a tő-és sorközök mérete is változhat. A család gyümölcs fogyasztása is megszabja, hogy hány bokrot érdemes ültetni. Az áfonya tő és bokor menü pontban a fajták leírásánál megtalálhatók a terméshozamra vonatkozó információk is. Fontos, hogy ne egyetlen bokrot ültessen, mert két különböző fajta keresztbe porzásával sokkal jobb eredményt érhető el. Továbbá, fontolja meg az akciókra vonatkozó kínálatainkat. Állandó akciók a konténeres ( műanyag cserepes) növényeinkre elérhetők: a 2, 3, 4, -illetve 5 éves növények árából tövenként 2000 Ft kedvezmény jár, he legalább 6 db-ot vásárol.

Milyen kedvezményes vásárlási lehetőségek vannak?

Honlapunkon az állandó akciók mindig láthatók. A 2-3-4-éves tővekre például akkor jár a 2000 Ft-os tövenkénti kedvezmény, ha a vásárló legalább 6 áfonya tövet vásárol. Ez a kedvezmény akkor is érvényes, ha a hat darab, vagy több áfonya tő különböző korú. Ennél is jelentősebb kedvezményt az áfonya tövek mellett tudunk a friss áfonyára, az áfonya lekvárra is kínálni, ha a rendelő nagyobb tételt kíván vásárolni és/ vagy bizonyos rendszerességgel. Ez esetben kérni kell aktuális ajánlatainkat, melyet a rendelt mennyiség és rendelési rendszeresség függvényében adunk.

Milyen talajba ültessem az áfonya tövet?

Szinte bármilyen szerkezetű lehet az alap talajunk, akár homokos, vagy agyagos, mivel mindenképp kevernünk kell ültetéskor egy olyan közeggel, amely megfelelő mennyiségű és összetételű tápanyagot tartalmaz és az állaga is megfelelő, ezáltal biztosítva a jó vízellátást is és a szükséges talajbaktériumok kifejlődését. Az ültető közeg beszerezhető kertészetünkben, vagy ki is szállítjuk. Kísérletező kedvű kiskertészekkel, akik saját maguk állítanál elő ezt, szívesen megosztjuk a megfelelő áfonya ültető közeg összetételét az áfonya tövek vásárlásakor.

Használjak-e műtrágyát az áfonya termesztése során?

Az áfonya ültetése előtt érdemes elgondolkodni, hogy mi a célunk a növénnyel. A népszerűsége annak köszönhető, hogy hatékonyan kezelhető a termése által sok betegség és a gyümölcs ráadásul finom is. Ez azonban csak akkor igaz, ha a növény természetes, vagy majdnem természetes, de mindenképp organikus körülmények közt növekszik. A műtrágyák túlnyomó része olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a növényt arra ösztönzik, hogy a műtrágyában lévő elemeket nagyobb mennyiségben, korlátlanul vegye fel. Rövidtávon látványos eredményt születhet: a bogyók az átlagosnál nagyobbak, a növény növekedése gyorsabb. A felborított természetes egyensúly magával hurcol nemkívánatos mellékhatásokat is: A felvett többletet az elemekből az áfonya bokor a bogyóiban tárolja, ami már nem hogy eliminálja a gyümölcs jótékony hatásait, hanem egyenesen mérgez. Emellett, az év közben felvett túlzott tápelem felvétel roncsolja a növényt és az élettartamát lerövidíti. Javasoljuk, hogy ne egy, vagy két szezonban gondolkodjon az áfonya bokor gazdája, különös tekintettel arra, hogy az áfonya kifejlett állapotát jó körülmények közt is 7-9 év alatt éri el. Ha az egészség megőrző hatását meg akarjuk óvni, csak szerves trágyában gondolkodhatunk.

Már kísérleteztem áfonya tő ültetésével, de nem jártam sikerrel. Mi lehetett az oka?

Népes azon kert kedvelők száma, akik hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek. Bár nehéz megmondani látatlanban, hogy hol lehetett a kutya elásva, annyi bizonyos, hogy a piacon sok és egyre több az olyan szaporítóanyag-nem csak áfonya- melyeknek nincs sok köze a rajtuk fityegő rendszertani besoroláshoz, vagy fajta névhez. Ez a probléma könnyen kikerülhető, ha a NÉBIH által ellenőrzött termelőtől vásárolja az alanyt. Ilyen engedéllyel rendelkezünk.További ok lehet a rossz ültetés, vagy az elégtelen gondozás. Az áfonyának a közhiedelemmel ellentétben nincsenek nagy igényei, de mint minden növénynek, szüksége van vízre, fényre, táplálékra, valamint a gyökérzet közelében levegőre a tápanyagok feltáródásához. Néhányan beleesnek abba a hibába is, hogy túlzásba viszik a jóindulatot: több vizet, több tápanyagot adnak a növénynek, vagy oldatokkal, különleges anyagokkal tömik. Csak annyi és az szükséges, amit javaslunk, a világhálón keringő sok tévútra vezető információ, okoskodás zsákutcába vezethet. Minden hozzánk érkező vendéget ellátunk megfelelő tudással ahhoz, hogy sikeresen, egyszerűen neveljenek áfonya bokrok odahaza.

Új áfonya ültetvény telepítésében tudnak segíteni?

Igen, tudunk. Tudjuk a szükséges számú és fajtájú vírusmentes áfonya szaporító anyagot biztosítani, valamint a telepítéshez és a gondozáshoz szükséges anyagokat, telepítési tervet, illetve tudást. Mivel egy áfonya ültetvény telepítése során megannyi olyan tényezőt kell figyelembe venni a sikeres gazdálkodáshoz, amelyek kisszámú áfonya tő ültetése esetén nem jelentkeznek, alaposan át kell beszélni a telepítés körülményeit. Ehhez személyes konzultáció szükséges, lehetőleg legalább hat hónappal a tervezett áfonya telepítést megelőzően.

Mikor érdemes az áfonya bokrokat elültetni?

Hagyományosan a fiatal áfonya töveket tavasszal, vagy ősszel ültetjük. Ennek oka, hogy tavasszal még nincs az a magas hőmérséklet, ami végzetesen elvonhatná a nedvességet a növénytől, illetve, már nincs is olyan hideg, ami gátolná a növény aktív fejlődését. Ősszel kellő mennyiségű csapadék hull és eltűnik a fullasztó hőség is. Eddig az alapok, azonban, lehetséges akár a nyár kellős közepén is ültetni. Otthon a laptop mellé leülve könnyen ellenőrizhetjük a következő néhány nap időjárását. Ha azt látjuk, hogy alapvetően nedves, enyhe időjárás köszönt be, akár júliusban is nekiállhatunk az áfonya bokor ültetésének. Ha nagyobb számú egyedet , esetleg kisebb nagyobb áfonya ültetvényt szeretnénk telepíteni, javasolt a hagyományos ültetési időszakokat, vagyis a tavaszt és az őszt választani. Summázva, március, április, május, szeptember, október és november az ideális hónapok az áfonya ültetéshez.

Milyen növényvédelem szükséges az áfonya termesztése során?

Ami minket illet, kizárólag a természetes, vegyszer mentes eljárások hívei vagyunk, ennek szellemében folyik az áfonya termesztés földjeinken. A kereskedelemben kapható egyetlen szert sem használunk és kiskertész látogatóinkat, vásárlóinkat is erre bátorítjuk. A valódi áfonya kitűnően érzi magát vegyszerek nélkül is, ha elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a virális és bakteriális, vagy gombás fertőzéseknek. Ennek az optimális állapotnak a kialakításához jól időzített és megfelelő minőségű, valamint mennyiségű tápanyag-és vízellátás szükséges. Ahhoz, hogy ezt fel tudjuk mérni, kell ismerni a környezeti viszonyokat, a telepítésre szánt áfonya fajtákat, a talaj minőségét. Jó beállítás után semmilyen vegyszeres védekezés nem szükséges, így a teljesen organikus körülmények egyik feltételét meg is teremtettük. Természetesen, itt-ott, bizonyos mikro-lokális tényezők okán egy áfonya ültetvényen egyik-másik bokor így is beleeshet valamilyen fertőzésbe, melyet hordozhatnak rágcsálók, rovarok. Ezt nehéz elkerülni, de egy erős bokor képes önerőből is gyógyulni. Az évközi védekező permetezésre így nemet mondunk, ám szezon elején, mikor a téli fagyok elvonulnak, egy lemosó permetezés nem árt. Mi ezt saját gyógynövény oldatunkkal végezzük, de aki a könnyebb utat választja és nem akar bíbelődni az oldatok előállításával, jó lehet valamelyik, a gazda boltokban fellelhető bio lemosó is.